Een ecodorp met huizen gemaakt van levende bomen. Een ‘levend dorp’. Kun je het je voorstellen? Het is de droom van stichting Het Levende Dorp. Om dit te realiseren, organiseert de stichting jaarlijks The Living Village Festival in Dalfsen, Overijssel. Deze zomer was de derde editie. Een verzameling campers, tenten en podia vormden vijf dagen lang een ontmoetingsplek waar je kennis kon maken met duurzame initiatieven en ecodorpen via workshops, muziek en theater. Valerie kwam, zag en nam mee.

Ik kwam...

Living Village Festival 1

Met een emaillen beker en bord het festivalterrein op. Met het oog op duurzaamheid waren plastic wegwerpartikelen op het terrein taboe. The Living Village gaf hiermee een belangrijk signaal af: verklein je ecologische voetafdruk. Diezelfde toon vond ik ook terug in het uitgebreide programma. Zo kon je op het festival bijvoorbeeld leren hoe je regenwater zuivert of hoe je zelf een Tiny House bouwt van strobalen. Ik was benieuwd, tijd om mij te laten inspireren.

Ik zag…

Living Village Festival 2

Overal zonnepanelen en een brandschoon festivalterrein, met veel festivalbezoekers die daar op blote voeten gelukkig gebruik van maakten. Milieubewuste mensen die opnieuw verbinding zochten met de natuur – en dat ook vonden. Hetzij in de vorm van een yoga workshop of een Sjamanistische healing. Of in mijn geval via een kruidenwandeling in het bos waar ik van een kruidengeneeskundige leerde hoe het eten van jong bramenblad je kan helpen tegen darmklachten. Ook schoof ik aan bij de workshop ‘Zelfvoorzienend off grid’ van Niels Gorisse, bouwer van de semi-zelfvoorzienende leer- en rustplek Strohplatz in Duitsland. In een uur tijd vertelde hij de groep o.a. waarom je beter een zonneboiler dan panelen kunt gebruiken om energie op te wekken. Of met welk soort isolatiemateriaal je het beste je huis kunt isoleren. 

 

 

Ik nam mee…

Living Village Festival 3

Een schatkist vol kennis over de planten die je in het Nederlandse landschap kunt vinden én welke helende werking ze hebben. Toch ging ik ook weg met een onbevredigd gevoel. Het festival bood een uitgebreide kijk in de mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Maar het leek allemaal net een stapje te ver voor een stedeling zoals ik. Hoe graag ik ook een zonneboiler zou willen gebruiken, in mijn huurhuis gaat dat niet lukken. Ik miste de praktische stap: waar begin je? Ik denk dat deze vraag voor veel mensen geldt. Waar de klimaatuitdaging om grote aanpassingen van ons allemaal vraagt, missen we vaak nog handelingsperspectief. Een interessante vervolgstap zou zijn: hoe vinden we die?

Gemaakt door
Foto van Valerie van Niel. Valerie is een witte vrouw met lang blond haar en groene ogen. Ze draagt een zwarte trui en heeft gouden oorbellen in.

Valerie van Niel

redacteur – creatieve ontwerper – fotografie
Zorg en Sociaal domein