Op dinsdag 12 september – een week voor Prinsjesdag – verzamelden zo’n veertigtal vrouwen zich bij EMMA om het te hebben over vrouwen in de politiek. Prof. Monique Leyenaar (Comparative Politics, Radboud Universiteit Nijmegen), Devika Partiman en Roelfien & Aleid gaven op geheel eigen wijze inzicht in hoe het ervoor staat met vrouwen in de politiek.

Waarom zo weinig?

Cabaretduo Roelfien & Aleid paste voor deze avond hun cabaretprogramma over 100 jaar vrouwenkiesrecht aan. De vrouwen stellen voor om mannen 100 jaar het kiesrecht af te nemen. ‘Als ze het terug willen, komen ze er eerst maar even netjes om vragen.’ Voor Monique Leyenaar is het vooral pijnlijk dat de vraag die ze in de jaren ’80 had, nog steeds geldt: ‘waarom zijn er zo weinig vrouwen in de politiek?’ Monique legt de vinger op de zere plek: ‘veel vrouwen in de lokale politiek stoppen na één termijn, omdat ze teleurgesteld zijn over wat ze kunnen bereiken. Op landelijk niveau is het zo slecht nog niet. Inmiddels zijn alle functies en alle portefeuilles vervuld door vrouwen, behalve natuurlijk minister-president.’

Workshop ‘Hand in eigen boezem’

Na het gendercabaret van Roelfien & Aleid waarin de dames adverteren voor gedrag in overeenstemming met hun gender, volgde de workshop van Devika Partiman (Stem op een Vrouw). In de workshop dachten verschillende groepen na over wat scholen, de politiek, burgers en media kunnen doen voor een representatieve democratie.

Tweegesprek op het podium

 

Media en burgers

De ‘media’ bedachten uiteenlopende ideeën die allemaal bijdroegen aan seksisme verminderen. Een aantal concrete suggesties waren: een wekelijkse persconferentie door een vrouwelijke minister en een training aan journalisten over gender en diversiteit.

De ‘burgers’ wilden vooral dat het talent en de kwaliteiten van vrouwen benoemd werden. Zij dachten aan verschillende ambassadeurs bijvoorbeeld in de sport, maar juist ook een man om zo aan te kaarten dat we als hele maatschappij verantwoordelijk zijn voor de ongelijke verdeling van mannen en vrouwen in de politiek.

Onderwijs

Twee groepen dachten na over wat het onderwijs (leraren en bestuur) zou kunnen doen om meer vrouwen in de politiek te stimuleren. De eerste groep vond vooral dat de school meer vaardigheden bij kan brengen. Bijvoorbeeld door een debattraining of een politieke jongerenpartij op te richten. Ook zou tijdens het vak maatschappijleer best een les besteed kunnen worden aan vrouwen in de politiek. De andere groep die vanuit onderwijs nadacht over oplossingen stelde zelfs voor om kiesrecht vanaf 16 jaar in te stellen. En met onder andere rollenspellen en verbindingen met maatschappelijke organisaties het politiek bewustzijn aan te wakkeren.

Presentatie vanaf het podium

 

Politiek

De groep die de politiek nabootste zag ook een rol weggelegd voor een mannelijke ambassadeur. Ter bewustwording stelde de groep voor om een mannenquotum in te stellen om zo het negatieve imago van quotum een andere lading te geven. Het idee is dan niet een minimaal aantal vrouwen, maar juist een maximaal aantal mannen. Verder zag de groep ook vooral een opdracht voor de lokale politiek, bijvoorbeeld in de vorm van een vrouwenpartij. Daarnaast dacht de groep ook dat een buddysysteem zijn vruchten af zou kunnen werpen.

Wat nemen we mee?

De positieve sfeer van de avond vertaalde zich in concrete ideeën. Petra Stienen (D66) moedigde vooral aan om contact te zoeken met je rolmodel. Meer vrouwen in de politiek werd vooral gezien als een voordeel voor de hele maatschappij. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid voor de hele maatschappij om te zorgen voor een gelijkere verdeling van mannen en vrouwen in de politiek.