'Wat vinden jullie het allerbelangrijkst in je omgeving?’ We staan bij een tafel die helemaal vol ligt met houten blokken, beschreven met waarden en met thema’s. Het is de bedoeling dat we een toren bouwen. Hoe belangrijker we het blok vinden, hoe hoger in de toren het een plek moet krijgen. ‘Vind jij het juist belangrijk dat de stad er mooi uit ziet, of moet alles functioneel zijn?’ vraag ik aan mijn collega. ‘En gaan we voor simpele regels, met veel vrijheid? Of is het beter om alles goed vast te leggen?’ Het maakt haar net zo veel uit: ‘Ik wil vooral veel groen in de stad, en een duurzame energievoorziening vind ik écht het allerbelangrijkst’.

Om ons heen is het een drukte van belang. De studenten die het afgelopen semester de Minor ‘Communication Design for Innovation’ volgden aan de TU Delft, presenteren vandaag hun eindresultaten bij EMMA. Acht groepjes ontwikkelden oplossingen voor communicatie-uitdagingen van acht verschillende opdrachtgevers. De blokkentoren bouwen we bij het kraampje van de groep die mij hielp met een advies voor de Provincie Noord-Brabant. De opdracht: verzin een tool die inwoners van Brabant laat nadenken over wat zij belangrijk vinden aan hun eigen leefomgeving.

'De frisse blik houdt me scherp, en de wetenschappelijke theorieën en methodieken inspireren me.'

‘Maar wat is nu precies die Brabantse Omgevingsvisie?’ en ‘Waarom is het dan zo belangrijk dat inwoners daaraan meebouwen?’ Twee van de tientallen vragen die de studenten de afgelopen maanden op mij afvuurden. Het zorgt ervoor dat ik weer even terug naar de basis moet. Van een participatieladder hadden zij een half jaar geleden nog nooit gehoord. En ook gedeputeerden, Provinciale Staten en de Omgevingswet waren hen nog niet bekend. De frisse blik houdt me scherp, en de wetenschappelijke theorieën en methodieken - die ze toe moeten passen van de docenten - inspireren me. Bovendien zijn de studenten zich niet bewust van allerlei (schijnbare) grenzen en onmogelijkheden waar ik het afgelopen jaar aan gewend ben geraakt.

Ik nam ze mee om het Team Omgevingsvisie van de provincie te ontmoeten, ze werkten af en toe een dagdeel bij EMMA, en ze namen deel aan een Inspiratiesessie die we tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven organiseerden. Het resultaat: een te gekke gespreksstarter, waarmee provincie en gemeenten op Brabantse dorpspleinen met inwoners in gesprek kunnen over hun ideale leefomgeving. Om samen aan Brabantse ambities te werken, waar iedereen op zijn eigen manier een steentje aan bij kan dragen, en die een plekje kunnen krijgen in de Brabantse Omgevingsvisie.

Onze toren wordt prachtig! Terwijl we kiezen welke blokken voor ons het belangrijkst zijn, verkennen we elkaars belevingswereld. Waar we het over eens zijn is dat wij voor een leefomgeving gaan waarin iedereen elkaar respecteert, lief is voor elkaar, en trots is op mooie eigen initiatieven. Ook ‘toekomst’, ‘esthetiek’, en ‘samen’ staan hoog. Wij vinden het duidelijk belangrijker ‘hoe’ we samen aan onze omgeving werken. Alleen dan komen we tot goede oplossingen. Daar zal niet iedereen het over eens zijn, en dat is goed: juist dan vinden de interessantste gesprekken plaats!

‘Vind jij juist belangrijk dat de stad er mooi uit ziet, of moet alles functioneel zijn?’