De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

Yves DeJaeghere in gesprek met journalist Bas Mesters. Over het opzienbarende ‘burgerparlement’ in Ost-Belgiën.

Gekozen politici zijn altijd gebonden aan de beloften die ze bij de laatste verkiezingen deden. En door hun wens te worden herkozen bij de volgende verkiezingen. De mediacratie dwingt ze steeds meer aandacht te besteden aan hun marketing en aan de beeldvorming. Soms wordt dit zelfs belangrijker dan inhoudelijk debat en beleid.

De Belgische cultuurhistoricus David van Reybrouck ageerde in 2013 tegen dit fenomeen in het essay Tegen Verkiezingen. Hij stelde voor om via loting burgers invloed te geven op het beleid. Sindsdien is er veel geëxperimenteerd met deze vorm van deliberatieve democratie. Veel experimenten mislukten, sommigen slaagden. Tijd om op basis van die ervaringen vast te stellen wat wel en wat niet werkt.

In de derde aflevering over Nieuwe Democratie vragen we ons af hoe experimenten rondom deliberatieve democratie werken. Hoe selecteer je mensen? Hoe zorg je ervoor dat het representatief is? Wat doe je om die gelote burgers voldoende kennis te bieden? En: Waarom blijft Nederland achter als het gaat om deze vorm van inspraak, terwijl we volgens David van Reybrouck tien jaar geleden nog voorop liepen?

We voeren het gesprek met Yves DeJaeghere, rechterhand van Van Reybrouck bij de opbouw en begeleiding van het ‘burgerparlement’ van Ost-Belgiën dat in september van start ging. Deze kleine regio met een eigen parlement heeft bij wet besloten dat er elk parlementair seizoen via loting een burgerpanel wordt vastgesteld, dat bepaalt welke beleidsthema’s geagendeerd moeten worden. Een wereldprimeur als het gaat om representatie via loting.  

Waar en wanneer? Dinsdag 17 december 17.30 tot 19.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag. 
Inloop vanaf 17:00, we sluiten het programma af met een borrel. 

Waarover? Een lezing en debat over loting en deliberatieve democratie. Waar ligt de kracht en waar de zwakte van dit alternatieve model van politieke representatie?

Met Wie?

  • Met Dr. Yves DeJaeghere, gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen. DeJaeghere is G1000 Project coördinator van de Stichting voor Toekomstige Generaties. Hij begeleidt een revolutionaire experiment in Duitstalig België, waarbij burgers bij loting worden verkozen om mede richting te geven aan het beleid van de autonome regio Ost-Belgiën.
  • Harm van Dijk, coördinator van G1000 Nederland, die vele burgerpanels heeft begeleidt.
  • Jacky De Vries, Chef Nieuws NH Media dat mediapartner is van de Schipholburgertop die op 16 nov november plaatsvindt.
  • Bas Mesters, gespreksleider, oud-Italiëcorrespondent en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Bas is initiator/coördinator van de Tussenruimte en medeprogrammamaker van de debatserie Nieuwe Democratie.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
Houd me op de hoogte over dit onderwerp ()